Waarom ik stiekem baalde van die hele ebola-ramp

Het lijkt wel alsof we erop gewacht hebben. Afgelopen vrijdag kwam Duh! Bacterie uit. Precies op tijd om aan te haken bij de nationale Ebola-actieweek:
Koop Duh! Bacterie en Duh-boekjes doneert het volledige bedrag aan giro 555!

Een uitgekookte publiciteitsstunt? Nee hoor. Het boekje was vorige week gewoon af. Eindelijk. Een half jaar geleden begon ik met een eerste opzet. Ebola was nog nauwelijks in het nieuws. Toch zat het ebola-virus ook al in de oerversie van Duh! Bacterie. Om het verschil uit te leggen tussen bacteriën en virussen. En als je het over virussen hebt, dan is ebola wat je noemt een pakkend voorbeeld. Ik schreef:

‘Ebola is een vreselijk virus, maar ook een beetje dom.’

Erg tevreden was ik over dat zinnetje. Het had de huh?– en de duh!-factor. Verrassend en een beetje brutaal. Natuurlijk legde ik ook uit waarom ebola “een beetje dom” is: het maakt zijn gastheer veel te snel dood, waardoor het virus weinig tijd heeft om zich verder te verspreiden. Want dat dachten we toen nog.

Toen deze zomer de ebola-epidemie helemaal uit de klauwen liep, baalde ik als een stekker. Ik geef het eerlijk toe. Daar ging mijn darling. Een virus dat een internationale noodtoestand veroorzaakt, kun je niet “een beetje dom” noemen. Dat zou meer dan dom zijn. Kill your darlings. Ik haalde het stukje over ebola er helemaal uit.

Gelukkig waren mijn collega’s van Rake Taal en Patsboem! het daar niet mee eens.
Zo’n actueel onderwerp, dat moet juist in een Duh!-boekje. Niet omdat je daarmee zo lekker in het nieuws komt. Maar omdat kinderen er graag meer over willen weten. En er nauwelijks goede informatie over te vinden is. Zeker niet in taal die kinderen op de basisschool begrijpen.

Dus raadpleegde ik een heuse infectieziektenepidemioloog. En herschreef mijn ebola-verhaal. Iets minder brutaal, maar wel volledig betrouwbaar. En dat is natuurlijk het belangrijkste. Een huh?-factor is bonus. Fijn als het lukt, maar die gaan we niet forceren. En de taal blijft gewoon Duh!: duidelijk en vlot.

Benieuwd naar mijn uiteindelijke versie? Schaf dan nu Duh! Bacterie aan.
De volledige opbrengst gaat deze week naar de Samenwerkende Hulporganisaties. Als je het niet voor de strijd tegen ebola doet, doe het dan voor mij. Want dat ik eerst aan mijn geinige formulering dacht, en pas daarna aan de echte slachtoffers – dat zit me nog steeds dwars. Dat schuldgevoel laat ik graag een beetje afkopen, met een aflaat aan giro 555.